Ricottabollar

Najas Ricotta är mjuk i konsistensen och väldigt porös och går att lösa upp väldigt enkelt med händerna där användningsområdet blir mer bred och man kan också säga att bollarna blir egna kryddningar till sallad, röror (soppa) grytor osv. I medelhavsländerna kallas dessa bollar shanklish och där har man olika sätt att producera dem. Ex vanligast blandar man in vanlig yoghurt och karise(biprodukt och översta lager av yoghurt) med ricotta. Vi får en produkt som heter shanklish där man låter bollarna mögla under jorden för att få ett speciellt mögel som ger dess karaktär och släkte. Det sägs att släktet är nära blå-gröna ostar, dolcelatte och gorgonzola. Vår ricotta innehåller enbart ricotta som kommer från vassle. Ricottabollar är en vanlig ingrediens till maträtter i mellanöstern, och är väldigt närvarande i form av sallader. Mest känd att ätas som delikatess/ eller som snacks där alkohol förekommer ofta. Man skär färska tomater, vanlig lök eller grön lök och häller över olivolja. Det finns inga specifika tider för att äta ricottabollar där det äts vid alla mattider. På morgon är det gott med te. Eftersom bollarna är så mjuka kan vi även sammankoppla dem med färskost och ha dem på en macka tex.

© Copyright - Najas Mejeri AB, Importgatan 50, 60228 Norrköping